Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Druiven planten en geleiden.

Wat is er mooier dan druiven plukken van je eigen druivenstruik. Zo’n wijnstok heeft geen stugge stam en hierdoor kunt u hem leiden waarheen u wilt.

De meeste druiven die in het buitenland verbouwd worden zijn wijndruiven. Voor in de tuin word vaak gekozen voor de witte druif of rode druif. Een trosje voor op de fruitschaal op het juiste moment geoogst is een ware traktatie.

Laten groeien of geleiden

Je kunt je druif wild laten groeien of er voor kiezen om deze te geleiden. Wilde groei geeft een ruige uitstraling en de plant zal de richting van het licht uitgroeien. Dit is natuurlijk vrij onvoorspelbaar. Vooral als de druivenstruik wat ouder word is deze niet meer bij te sturen.

Geleiden kan een betere optie zijn. Door verdeling van licht kunnen de druiven beter rijpen. Zo kan er meer licht bij de knoppen en de trossen. De verzorging is ook veel makkelijker. De druivenstruik heeft geen stijve stam daarom moet een ondersteunende structuur aangebracht worden. In de vorm van een latwerk of Trellis. Bij trellis systemen word vaak gebruik gemaakt van staalkabels.

Een trellis systeem is een investering op de lange termijn. Bedenk voordat je kiest voor een ontwerp hoe je de druivenstruik wil:

 • Beregenen
 • Oogsten
 • Variatie aanbrengen
 • Snoeien

Voor een goede druiven geleiding zijn de volgende eigenschappen belangrijk:

 1. Sterk en een lange levensduur
 2. Moet zowel de stam, takken als gebladerte ondersteunen
 3. Permanent, na plaatsing praktisch geen onderhoud
 4. Geeft maximaal licht aan de knoppen
 5. Voordelig te maken
 6. Makkelijk te repareren of te onderhouden
 7. Aanpasbaar voor snoeien en oogsten
Druiven geleiden over een pergola in combinatie met rvs staalkabel en draadspanners.
Foto inzending druiven over pergola (Ruben en Wendy)

Verschillende modellen

Er zijn al veel types en modellen geprobeerd. Zowel in houtwerk als kabelwerk, om zo tot een zo goed en mooi mogelijk resultaat te komen. Zo is er veel te variëren met plaatsing ten opzichte van meeste zonuren, hoogte, richting van de staalkabels, spreiding van de kabels en de ondersteuning.

Enkeldraad geleiding

Bij een enkele draad geleiding voor u druif dienen de balken of palen een lengte te hebben van 2 meter. Om de vijf of zes meter kan een paal geplaatst worden. De dikte van de palen mag 10 tot 15 cm zijn. Waar vervolgens 3 druivenstruiken tussen gepoot kunnen worden. De palen mogen 60 cm de grond in. Het enkeldraad druiven geleiding systeem is de eenvoudigste manier van druiven geleiden.

Enkele draad druiven geleiding

Dubbel draad geleiding

Evenals bij de enkeldraads geleiding mogen de palen een dikte van 10 tot 15cm hebben. De lengte 2 meter of zelfs iets langer. Bevestig de staalkabel 85cm boven de grond en de 2e kabel op 1.70cm hoogte. Zo kan de boom uitgroeien en worden de takken over 2 lijnen verdeeld. De takken kunnen vanuit de stam 2 kanten opgeleid worden. Wanneer de takken vanuit de stam een hoogte van de 1.70 bereiken kunnen deze over de 2e draad verdeeld worden. Deze manier van bevestigen is ook een eenvoudige maar beproefde manier.

Dubbel draad geleiding

Dubbel draad meervoudig takkenstelsel

Dit systeem word niet veel meer toegepast. Omdat hierbij de takken wel uit elkaar gezet worden maar de trossen niet maximaal tot bloei kunnen komen. Wel is dit type geleiding beter tegen vorst schade. Alle uitlopende zij takken dien tijdens de herfst verwijderd te worden.

Meervoudig takkenstelsel druivenstruik

De T-geleiding met kabels

lees ook het blog over het leiden van de Clematis.

Een druif geleiden, timelapse
Toon opmerkingenSluiten

Laat een bericht achter