Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Studenten Universiteit Twente winnen Europese Betonkanorace

In het Duitse Heilbronn hebben de studenten van de Universiteit Twente de Duitse Kampioenschappen Betonkanovaren gewonnen. De dames van de ‘BetonBrouwers Twente’, zoals het team heet, waren de concurrentie te snel af. Wegens het uitgebreide Europese deelnemersveld staat de wedstrijd ook wel bekend als het officieuze Europees Kampioenschap. Staalkabelstunter mocht hierbij de staalkabel en toebehoren sponsoren.

Studenten Universiteit Twente winnen
Voorbereiding op de wedstrijd


“Veel mensen denken dat beton niet kan drijven omdat het heel zwaar is, maar dat is niet waar,” aldus Ivo Bruijl, een van de teamleden. “Een stalen containerschip weegt enorm veel, maar blijft ook drijven. Je moet een boot simpelweg niet té zwaar maken en geen massief blok het water op sturen. Dat is precies wat wij met onze kano’s doen: we gebruiken kleinere en lichtere materialen dan het zand en grind dat in normaal beton gaat. Hierdoor weegt ons beton slechts de helft van normaal beton en kunnen we onze kano’s een halve centimeter dik maken.”


Ieder jaar racen de studenten Civiele Techniek en Werktuigbouwkunde van de Universiteit Twente in de Nederlandse Kampioenschappen. Slechts eens in de twee jaar vind de race ook plaats in Duitsland. “Door het bredere deelnemersveld is het ook een grotere uitdaging om hier te winnen,” aldus Jeroen Scholten, die zelf in de herenkano’s zat. “Helaas dat we met beide herenteams strandden in de halve finale. De race bestaat uit 100 meter rechtuit, vervolgens een keerpunt, en een slalom terug. Helaas was er hinder bij het keerpunt, waardoor we niet goed uitkwamen en de finale mis zijn gelopen”


Het damesteam was wel succesvol, en kwam als eerste over de meet. “Ongelofelijk,” is alles wat Marit Lambers uit zich krijgt nadat ze zojuist de kano over de finish heeft gestuurd. “Waar de mannen problemen hadden met de bocht, hebben wij er juist geluk gehad. Fantastisch dat het ontwerpen, bouwen en trainen van de afgelopen maanden zijn vruchten hebben afgeworpen! Wij laten Europa zien dat de snelste betonkano’s van Europa in Nederland gebouwd zijn. Dit is toch zeker iets waar wij als BetonBrouwers trots op zijn.”


De studenten gaan nu eerst de overwinning van de dames vieren, maar zijn ook al bezig met de verbeteringen voor volgend jaar. “We gaan vanavond eerst een feestje bouwen, maar komende week gaan we ook al ons seizoen evalueren,” aldus Bruijl. “Ieder jaar proberen we onze kano’s weer te verbeteren door andere materialen of technieken te gebruiken. We zijn daarom ook altijd geïnteresseerd in innovaties in het bedrijfsleven die wij kunnen gebruiken om onze kano’s nog sneller, lichter en beter maken. Maar goed, eerst vanavond maar een biertje drinken op de overwinning.”


Ga mee naar het Lepsah Lyceum en beleef een superavontuur!
Toon opmerkingenSluiten

Laat een bericht achter