Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Treintafel hijsen Diy

Rob wil zijn treintafel omhoog kunnen hijsen. We geven hem graag advies.
Hij stuurde ons de volgende vragen (in GRIJS):

Tafel wordt 350 CM x 220 CM. Tafelblad is 18 mm dik (gewone bouwplaten worden gebruikt 122 x 244  en op maat gezaagd) . Ter ondersteuning worden er onder het tafelblad 4 balken voor de stevigheid bevestigd in de lengte alsmede support in de breedte richting). Afmeting van deze balken is 45 mm x  70 mm. Idee is dat ik de treintafel laat zakken op het moment dat ik er iets mee wil gaan doen. Dan haal ik de ophangdraden los ( via carabiner) en ligt de tafel op een aantal schragen. Naderhand alles weer vast en met lier terug naar plafond.

Hijsopstelling voor treintafel
Opstelling van treintafel – met hijsmogelijkheid

Totaal gewicht van de tafel zal niet boven de 250 – 300 kg uitkomen. 

Op basis van het gewicht van maximaal 300 kg, willen we uitgaan van staalkabel verzinkt 5mm

Mijn idee is om 4 “oogbouten” aan het treintafelblad te bevestigen. 2 aan elke lengte kant van de tafel op 100 cm en 250 cm , dus niet in de hoeken.  Oogbout moet draadlengte van minimaal 65 mm hebben om door blad en CLS (steunbalk) heen te kunnen.  Ik zal de CLS aan onderkant opboren zodat de moer en een stevige borgring verzonken kunnen worden in de CLS.

We hebben rvs oogbouten M8 met een draadlengte van 62mm

Mocht dit niet afdoende zijn, dan kunt u kiezen voor Ringmoeren M8 en hier een langere bout indraaien.

B Ophanging tafel met stalen kabels naar een wand-lier. Hebben jullie ook lieren?  Weet niet hoe dik ( mm)  de stalen kabeltjes moeten zijn?   Nodig 4 kabels waarvan 2 x 500 CM en 2 x 350 CM. Maximaal gewicht 250 – 300 KG. ( hoe dunner hoe beter) 

We hebben een beperkt aanbod in lieren, maar met deze handlier zou het moeten lukken. Deze heeft ook een kabeldikte van 5mm. En is dus goed te combineren met de overige producten. Voor het opgegeven gewicht, zeker niet dunner gaan.

Aan beide uiteinden van deze 4 kabels heb ik een “draadklem “ nodig om een lus te kunnen maken. Dus 8 draad klemmen   ( zo klein mogelijk en zelfde kleurzetting als karabiners , zie D)

Voor de draadklemmen kunt u het beste type 741 voor 5mm gebruiken. Wanneer u er 3 per lus plaatst met een tussenruimte van 1,5cm word de verbinding zo sterk als de kabel. Deze zijn niet heel compact, eventueel is er een aluminium pers alternatief, maar hier is ook weer een speciale perstang voor nodig.

Om de ophangdraad lus te bevestigen aan de oogbouten zoek ik een bescheiden karabiner / karabijn. Ook aan het andere eind van het draad zoek ik 2 karabiners om 2 draden tegelijk  aan het lier draad te bevestigen  ,   Ik denk aan 6 karabiners. Zie ook punt E vwb katrollen. Als er geen dubbele katrol mogelijk is dan 8 karabiners ( Liefst zo klein mogelijk en draadklemmen en karabiners ook zelfde kleur zetting. ) 

De karabijnhaken 6×60 zouden zouden hier geschikt voor zijn. Wanneer u voor alles verzinkt kiest, zal de kleur grotendeels overeenkomen.

Ik heb 4 katrolletjes nodig om aan de dakbalken te bevestigen boven de tafel plus katrollen aan het einde van dakconstructie wat weer naar de lier loopt / (misschien 2 dubbele katrollen ? ). Dus ik heb 6 of 8 katrollen nodig plus bevestigingsmateriaal . Bevestigingsmateriaal kan misschien ook staaldraad zijn met een draadklem om over een dakbalkcontructie te hangen voor de 4 katrollen boven de tafel. Voor de overige 2 dubbele katrollen of 4 enkele katrollen heb in bouten met een soort van haak nodig die ik in de houten balk van de muur kan schroeven . Schroef ongeveer 7 cm lang en redelijk stevig van formaat.   

Voor de katrollen zou u deze kunststof schijf katrollen kunnen gebruiken. Deze kunnen met slotbouten – 4 kante aansluiting vastgezet worden. Slotbouten hebben we helaas niet in het assortiment. Maar zijn overal vrij eenvoudig verkrijgbaar.

Waar de kabels bij elkaar komen zou u gebruik kunnen maken van een rolstel katrol

Rolstel katrol – voordeel veel bestigingspunten.

Veel succes en zegen, geen spoor zonder dwarsliggers is een protest gezegde in de Betuwe.

Toon opmerkingenSluiten

Laat een bericht achter